Идеи за дизайн в училището на бъдещето на ТЕХНОМЕБЕЛ И СВЕТЪТ НА МЕБЕЛИТЕ

Свобода, въображение, интерактивност вдъхновяват децата. С желание влизат в класната стая, в която могат да творят.

В България има училища, в които стаите са не просто пространство, те са творчески зони. „Ако човек няма достъп до областите, в които може да твори, той ще се обърне към областите, в които да разрушава.“, споделиха дизайнерите, артисти Галина Милкова и Недко Николов от THINK FORWARD по време на форума Conceptual Talks в рамките на мебелните изложения ТЕХНОМЕБЕЛ и СВЕТЪТ НА МЕБЕЛИТЕ.

Всяка година в училище ОУ „Св.Св. Кирил и Методий“ във Св. Влас се изпълнява по една амбициозна идея. Първо прашната, сива и стара класна стая може да се преобрази. Възможно е да видим 5 стаи в една- удобно учебно пристранство, стая за игра, релакс зона, стая за танци, стая за игра. Въпрос на желание и на иновативен подход. Дизайнерите избират модулен подход – модулни чинове, които се сглобяват като пъзели от самите деца. В огледалната стая пето измерение образите смешно се променят, а децата са вдъхновени отново да учат. В музикалната зона децата композират, децата сканират с телефоните си QR кодове и научават повече за различни места по света.

Благодарение на втората идея оживява актовата зала на училището, досега празна и мрачна. Дизайнерите успяват да й дадат нов живот. Организират една нова свободна среда. Тя може да се превърне лесно в стая за учене с различна подредба на чиновете, в зала за игра и почивка. Пред нас може да се открие и амфитеатрална сцена. Дълбоката сцена вече се използва ефективно, защото се използва не само за игра, малко по назад зад завесите вече има кът за репетици. Залата успешно се превръща и в киносалон.

Децата освен това могат да я използват като столова, в която те са инициаторите, те си носят храната, отсервират си, пазят чисто.

Те са активната страна, а не пасивни слушатели на знанието. Децата могат да бъдат активни участници в обучението. Иновативното училище ни освобождава от всякакви граници, вдъхновява децата да учат извън стереотипа. В централната част на училищната сграда е дървото на незнанието, над него има огледало, което създава илюзия, че клоните му продължават да се разклоняват още нагоре.

През третата година дизайнерите реализират трета идея, преобразяват дворното пространство, което век и половина не се развива. Защо в училището на 21 век се използват методи от 19 век? Сътворяват малък модел на училище на открито. Много от дейностите са извънкласни. Обособени са зони за игра като физкултурен салон, може да се подготви амфитеатрална сцена за спектакли и творчески дейности, изградени са също пейки и хамаци за отдих.

Всяка една от тези три идеи се реализира в три последователни години с минимален бюджет. Всеки дефект е превърнат в страхотен ефект с възможно най-ефективните материали.

Училището на бъдещето е факт и в СУ „Христо Ботев“ в Карнобат. Белите дъски за децата в училище Христо Ботев там също са отживелица, те пишат директно на стените. Чертаят, смятат на интерактивни дъски, програмират на мощни лаптопи. Попълват тестовете си на таблети, резултатите веднага пристигат при учителя, разказва  идеолога на училището на бъдещето Славена Тодорова. Проектът се реализира с подкрепата на фондация „Америка за България.“

Идеята за свобода и пространсто се възприема от всички направления в интериорния дизайн, както в офис пространството, така и в дома, в заведенията, в обществените институции. Отговорът е, защото 90% от времето си прекарваме на закрито. Биофилната философия споделиха голяма част от лекторите на семинара Conceptual Talks. Сред другите ключови акценти бяха също философията за минимализма, философията лагом- нито повече, нито по-малко.

Организатори на мебелните изложения, които вдъхновиха не само бизнеса, но и голяма част от учениците и студентите са Интер Експо Център и Браншовата камара на дървообработващата и мебелна промишленост (БКДМП).

С поглед към бъдещето Интер Експо Център подкрепя идеята за предизвикване на творческото мислене още у най-малките. По време на ТЕХНОМЕБЕЛ и СВЕТЪТ НА МЕБЕЛИТЕ на 30 март БКДМП раздаде наградите в конкурса „Моята стая мечта“. Искам моето легло да е лодка, да пътувам по света, сподели Виктор Манасиев,  11 ОУ Пимен Зографски, гр. София. В повечето рисунки децата търсят простора и свободата. Нека тази мечта се превърне в реалност.

Повече за акцентите и програмата през 2019 г. на: technomebel.bg.