Предстои девето издание на “Българска мебел на годината”

На 28 март ще бъдат излъчени и финалистите за най-добър щанд на ТЕХНОМЕБЕЛ и СВЕТЪТ НА МЕБЕЛИТЕ

На 28 март предстои обявяването на победителите в девето издание на конкурса “Българска мебел на годината”, съобщиха организаторите на конкурса Браншовата камара на дървообработващата и мебелната промишленост, Интер Експо Център и списание MD – мебелен дизайн. Това ще се случи на официалния коктейл по време на откриването на единствените в България и региона изложения за мебелната индустрия ТЕХНОМЕБЕЛ и СВЕТЪТ НА МЕБЕЛИТЕ.

Тази година за участие в конкурса са номинирани 12 продукта на 10 фирми.

Класираните на първо, второ и трето място ще получат статуетки и грамоти. Критериите за оценка са естетичен вид, практичност, комфорт, ергономичност, иновативност.

В 5 -членното жури влизат утвърдени дизайнери и архитекти. Председател е проф. д-р Васил Живков.Той е инженер по „Мебелно производство” и преподавател в катедра „Интериор и дизайн за мебели”, в лесотехническия университет и Издал е учебник „Конструиране на мебели. Конструктивни елементи и съединения в мебелите”. Участва в разработването на учебни програми и нови дисциплини. Проф. Васил Живков участва в управлението на браншовата камара на дървообработващата и мебелна промишленост единадесет години - пет години е председател на Контролния съвет и шест години е член на Управителния съвет.
Собственик и управител е на фирма „Продиз” ООД.

В журито се включва инженер дизайнер Татяна Станчева е собственик и управител на студио „Танне дизайн”. Занимава се с интериорен дизан почти двадесет години..  Печелила е награди за Интериор на годината в различни печатни издания.  Печели „Профил на годината“ на конкурса Dibla Design Awards  2018. Много от нейните проекти са публикувани в  специализирани издания, сред които “Bravacasa”, „Наш дом“, “Идеален Дом“ и много други. 
Жури е инж. Николай Костов, който завършва Техническия университет в София със специалност „Инженерен дизайн”, а през 2006 г. основава „Пролайн” ЕООД, развивайки я в насока изработка и производство на нестандартни и дизайнерски мебели. Проекти, изпълнени от неговата фирма, са награждавани в авторитетни международни конкурси. Печелил е „Българска мебел на годината” 2015 и наградата на БКДМП за най-бързоразвиваща се малка фирма през 2017.

Волен Валентинов завършва Националната художествена академия специалност „Порцелан и стъкло”, но насочва интересите си към продуктовия и интериорен дизайн. Член е на българската дизайнерска група "Черга". Основател е на студио Voood, което интегрира в интериорните си проекти собствен продуктов дизайн. Студиото е носител на множество награди, сред които BigSee Interior Design Award 2018, Dibla Design Award, Young Balkan Designers Award и др.

Тандемът Александър Сафари и Радина Попова са съоснователи на WallStack.
Александър Сафари е един от разработчиците на модулната система WallStack. Управлява фабрика за производство на изделия от масивна дървесина и фурнировани мебели. 

Радина Попова завършва магистър "Иновации и предприемачество" в Барселона, след което се връща в България и се присъединява към екипа на WallStack, къдете се фокусира върху бизнес развитието и налагането на марката WallStack както на българския, така и на международния пазар.

За трети път в рамките на ТЕХНОМЕБЕЛ и СВЕТЪТ НА МЕБЕЛИТЕ се организира конкурс  за най-добър щанд.

Оценяването на представянето на компаниите е за оригиналност на дизайна, прецизност на изпълнението, аранжиране на експонатите.

Журито е екип от дизайнери и утвърдени специалисти в областта на щандовото строителство:

  • Вихра Огнянова, управляващ собственик на ПРИМ ДИЗАЙН и ПРИМ ЕКСПО
  • Андрей Траянов, управител фирма Андрит
  • Доцент Мирослав Богданов, доцент по пространствен дизайн в катедра „Рекламен дизайн“ на Национална Художествена Академия
  • Главен асистент доктор Иво Попов, департамент Дизайн в Нов Български университет
  • Тошко Кьосев, дизайнер на щандове с дългогодишен опит

Журито ще излъчи трима финалисти от изложителите на ТЕХНОМЕБЕЛ и  трима финалисти от изложителите на СВЕТЪТ НА МЕБЕЛИТЕ.

Повече за програмата на изложенията на technomebel.bg.